domingo, 8 de mayo de 2011

(Re) emodelar la història, apropiar-se'n; subjectivar-la...

Segons Paco Gordillo (membre de CCOO i coorganitzador de la concentració) la protesta tingué lloc el 27 d'octubre i no el 17.

D'altra banda, hi ha qui s'apropia de fets històrics al cap dels anys, en un intent de guanyar protagonisme. El cert és que, segon P. Gordillo, el 1967 a Terrassa qui “protestava” no eren molts dels grups polítics que s'atribueixen el protagonisme de “ser-hi”.

A partir del 67, però, la situació va començar a canviar i se sumaren més forces i lluites.


La història, cadascú, la viu a la seva manera i, en conseqüència, recorda les coses com vol... I no només això, inconscientment hi ha qui se n'inventa. És difícil participar activament en la història. Un cop ja han passat els fets, apareixen els protagonistes, que no hi van ser i es munten la història en funció del que els interessa... En els últims 30 anys alguns historiadors han dit barrabassades... Contra això és molt difícil de lluitar.

Actualment, hi ha la sensació que el 1967 hi havia molta gent que feia coses. Però puc donar fe que aquell any es bellugava molt poca gent aquí a Terrassa, era una gent molt determinada... És fals que la majoria fessin res...

Això és complicat. Significava enfrontar-se a situacions molt adverses des del punt de vista de la repressió i no tothom està disposat a fer-ho.

La majoria de moviments que, fins i tot apareixen als llibres d'història, asseguren que hi eren presents... No es veritat a la pràctica. Puc assegurar-ho perquè jo si que vaig ser-hi present. I la majoria de grups polítics que diuen que hi eren... devien estar molt amagats, perquè jo a la pràctica no els vaig veure...

A partir del 67 es va obrir tot un procés de participació, lluita. La manifestació del 27 d'octubre va significar un punt i a part. Fins aleshores aquí a Terrassa hi havia hagut algun moviment... Però en aquests anys manifestar-se al carrer no era fàcil.

Paco Gordillo


No hay comentarios:

Publicar un comentario